Zioła szwedzkie to tynktura ziołowa o wielu właściwościach leczniczych.
Receptę złożoną z 11 ziół opracował w XVII wieku słynny szwedzki lekarz Claus Samst. Sam regularnie stosując nalewkę zmarł dopiero w wieku 104 lat i to na skutek wypadku podczas jazdy konnej. Jego rodzice i dziadkowie również dożyli sędziwego wieku i to w całkiem dobrej kondycji.
Po wojnie zioła szwedzkie rozpropagowała znana zielarka Maria Treben. Sama doświadczyła dobroczynnych właściwości tynktury. Opisuje też przypadki, gdzie pomogło stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne ziół szwedzkich.
Zioła szwedzkie najlepiej zrobić samemu – najskuteczniej działają. Mamy pewność do pochodzenia i rodzaju ziół użytych w tynkturze.
Składniki po 10 g:
Zioła mieszamy w 2 litrowym słoiku i zalewamy 1,5 litra 40% wódki żytniej. Odstawiamy na 14 dni w słoneczne lub ciepłe miejsce. Nalewkę codziennie wstrząsamy. Po 14 dniach przecedzamy potrzebną ilość do buteleczki z ciemnego szkła. Pozostała część ziół zalanych wódką może być przechowywana przez dowolny okres czasu. Zioła szwedzkie mogą być przechowywane wiele lat – im dłużej leżakują tym skuteczniej działają.
Przed każdorazowym użyciem wstrząsamy.
Kiedy stosuje się szwedzkie zioła? Poniżej wskazania ze starego rękopisu:
Jama ustna
gdy doskwiera ból zęba należy rozcieńczyć łyżkę stołową nalewki niewielką ilością wody i płukać jamę ustną, przetrzymując w niej płyn przez jakiś czas. Można też zwilżać bolący ząb szmatką nasączoną nalewką. Zazwyczaj ból zęba szybko ustępuje, a stan zapalny cofa się. Pęcherze na języku i wszelkie inne uszkodzenia należy starannie zwilżać ziołami a problem ustąpi w krótkim czasie.
– Skurcze żołądka przy każdym ataku należy bardzo powoli wypić jedną, pełną łyżkę stołową nalewki.
– Kolka należy zażyć 3 pełne łyżki nalewki, powoli jedna po drugiej.
– Wzdęcia, zaparcia zioła szwedzkie działają wiatropędnie, przynoszą szybko pomoc w tych i innych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i niestrawności
– Ból dróg żółciowych i wątroby, żółtaczka zażywać codziennie rano i wieczorem po łyżce stołowej a na noc robić okłady. Wszystkie bóle szybko mijają.
– Bóle macicy przez 3 dni rano pić po jednej łyżce ziół w czerwonym winie. Pół godziny po zażyciu kropli należy pójść na spacer, po czym można zjeść śniadanie (unikać mleka).
– Zapalenie piersi, zastój pokarmu – przykładać wilgotne ściereczki nasączone nalewką
– Zaburzenia miesiączkowania, upławy zażywać krople przez 3 dni i powtórzyć 20 razy, a wszystko wróci do normy.
Ospa wietrzna
Podawać dzieciom w zależności od wieku odpowiednią ilość kropli rozcieńczonych wodą. Gdy strupki zaczną przysychać warto je często zwilżać nalewką, aby nie pozostały żadne ślady czy blizny
Bóle reumatyczne
Zażywać krople rano i wieczorem, a na bolące miejsca przykładać szmatki zwilżone nalewką – bóle kończyn ustąpią.
Bezsenność, nerwica
Kto ma problemy ze snem powinien zażyć krople przed snem. Na tle nerwowym należy przyłożyć na serce szmatkę zwilżoną rozcieńczonymi kroplami.
Jak widać zioła szwedzkie mają wszechstronne działanie lecznicze. Jeśli przydarzy się choroba, której szwedzkie zioła nie wyleczą, to mimo wszystko mogą być one stosowane jako istotny środek wspomagający każde leczenie.
Wszystkie zalecenia, przepis i cytat pochodzą z książki Marii Treben „Apteka Pana Boga”.